Class 7

                          Chapter - 1 Number System

 



A computer can understand only a few symbols called digits and symbols. Computers use these number systems to store, represent, and perform computations on data. The most common number systems used in computers are: 

 Binary number system : Binary Number system consists of two digits 0s and 1s. Its base is 2. 0 means the transistor or switch is in OFF state and 1 means it is in ON state.

Octal number system : Octal number system that uses digits 0 to 7. Hence, the base of octal number system is 8. Octal Number System is used as shorthand representation of long binary digits.

 

Decimal number system :  Decimal number system that uses digits 0 to 9. Hence, the base of decimal number system is 10.  

Hexadecimal number system: Octal number system that uses digits 0 to 9 and A to F. Hence, the base of octal number system is 16. 




 

                                   Chapter 2 – Advanced Features of Excel

Important Definitions –

Q1. What is software? Explain its types.

Ans- Software is a set of instructions, data or programs that are used to operate computers and execute specific tasks.

Software can be classified into two broad categories: System Software and Application software.

System software - System software is a program designed to run a computer's hardware and applications. It also manages its resources, such as its memory, processors and devices.

Example – Windows 10, Mac OS etc.

Application software – It is a program designed to help users perform specific tasks.

Example – Word Processors, Spreadsheets, Presentation Software, Database Management System (DBMS), Multimedia Processors, Image Processing Software.

Q2. What is Excel?

Ans - Microsoft Excel is an application software created by Microsoft that uses spreadsheets to organize numbers and data with formulas and functions. It uses .xlsx extension to save a worksheet.

Q3. What is a chart?

Ans. A chart is an effective way to display data in pictorial form.

Evaluation Time:

Short answer type questions –

Q1. What is Pie chart?

Ans. Pie Chart is a circular chart divided into sectors where each sector shows the relative size of each value. It always shows only one data series.

Q2. Define sorting.

Ans. Sorting data means to organise the data in ascending or descending order

Q3. How do you remove filters?

Ans. To remove filters, click on the filter command in the Data tab.

Long answer type questions;

Q1. Define any two types of charts provided by excel.

Ans. Pie Chart: It is a circular chart divided into sectors where each sector shows the relative size of each value. It always shows only one data series. It is useful when you want to emphasize on a significant element.

Bar Chart: The bar chart displays the data in the form of long rectangular rods also called bars. These bars can be placed horizontally on the chart area. It illustrates the comparisons amongst the individual items.

Q2. What is the difference between sorting data and filtering data?

Ans. Sorting data refers to the process of organizing data in ascending or descending order. Whereas, Filtering data refers to removing or hiding unimportant data to emphasize on the important information.

Q3. Write the names of the criteria on the basis of which conditional formatting can be applied in Excel?

Ans. Conditional formatting can be applied to the following criteria:

a)                 Highlight Cells Rules

b)                 Top/Bottom Rules

c)                 Data bars

d)                 Color Scales

e)                 Icon sets

Q4. Write the steps to apply Custom Sort feature.

Ans. To apply custom sort feature,

Step 1: Select the range of columns to be sorted.

Step 2: Click on the Sort & Filter command from the Editing group under Home tab.

Step 3: Click on the Custom Sort option.

Step 4: Check My data has headers checkbox, if the selected columns have a heading at the top. Step 5: Click on the Sort by box and select the column header according to which you want to sort the data. In this case, we have selected Client Name header.

Step 6: Click on the Sort On box and select Cell Values option. Step 7: Click on the Order box and select the A to Z or Z to A option. In this case, we have selected A to Z option.

Step 8: Click on the Add Level button at the top of the Sort dialog box to add another column to sort. In this case, we have added Amount Billed column.

Step 9: Click on the OK button.

 

                                       Chapter 3 – Building on Animate CC

 

Important definitions –

Q1. What is computer graphics?

 Ans. Computer graphics refers to a technology that generates images on a computer screen.

Q2. What is Animation?

Ans. Animation is an applied art that makes still images appear to move. 

Q3. What is Animate CC?

Ans. Adobe Animate Creative Cloud is a software developed by Adobe Systems. It helps us to create interactive animations and vector graphics using drawing tools.

Evaluation Time:

Short answer type question –

Q1. Define tween.

Ans. The movement of an object in-between the frames is called Tween.

 

Q2. What are the various types of tween available in Animate CC?

Ans. The various types of tween in Animate CC are:

i.                    Motion Tween

ii.                  Shape Tween

iii.               Classic Tween

 

Q3. How is Classic tween different from Motion tween?

Ans. Classic Tween is used for transition purpose. Whereas, Motion Tween is used to create movement and size.

 

Long answer type questions –

Q1. What are layers?

Ans. Layers are sheets on which you place your drawings, animations and objects. They allow you to keep the elements of the animation separate. These are similar to transparent sheets, stacked one on top of the other.

 

Q2. Write the steps to animate text in Animate.

Ans. Perform the following steps to format text in Animate:

Step 1: Click on the Text Tool from the Tools panel.

Step 2: Under the Properties panel, choose the font size, color, style, etc.

Step 3: Type the text “ANIMATE” on the stage. We can individually split the text with the Break Apart option.

Step 4: Select the text with Selection Tool.

Step 5: Click on the Modify Break Apart option from the menu bar. Step 6: Select the individual character and change the color.


         Chapter 4 - Conditional Statements in Small Basic

 Important definitions –

Q1. What is Programming Language?

Ans. To communicate with the computers, we need some special languages which are called programming languages. 

Q2. What is Small Basic?

Ans. Small Basic is the simpler version of BASIC(Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code). It is a programming language that makes programming simple and easy for Beginners.

 Short answer type question –

Q1. What are the three formats of If statement in Small Basic? 

Ans.  i.    If …. Endif 
ii.  If ….else 
iii. If …. Elseif

Q2. Write the syntax for If-Then statement and If-Then-Else statement?

Ans. The syntax for If-Then statement is as follows: 
            IF <condition> THEN 
Statements to be executed 
ENDIF 
The syntax for If-then-Else statement is as follows: 
IF <condition> THEN 
Statements to be executed 
ELSE 
Statements to be executed 
ENDIF
 

Q3. What is the use of the Goto statement in Small Basic?

Ans. GoTo statement is used to change the flow of program by changing the control of a statement that appears earlier or later in the program.

Q4. What is the difference between IF...Then and IF...Then...Else statements?

Ans. If - Then statements are used to determine if a given condition is true or not. Whereas the if-then-else statement can be used when we have to take a decision based on the outcome of the condition.


 
Long answer type questions –
Q1. Draw the flowchart for If-Else statement.
Ans. 



Q2. Explain the use of branching statement in Small Basic with the help of an example.
Ans. The branching statements allow, the flow of execution to jump to a different part of the program. The common branching statements used within other control structure are Goto and Goto with Else statement. 



         Chapter 5 - INTRODUCTION TO HTML

Short answer type questions –

Q1. What is HTML?
Ans. HTML stands for Hypertext Markup Language. It is a markup language that describes the structure of the web page.
Q2. Define container tags.
Ans. The tags that include both opening and closing tags are called Container Tags.
Q3. How many tags are used for heading in HTML?
Ans. The heading tags are used to give a similar effect to your web page. These are container tags with a start tag and an end tag. HTML has six levels of headings such as <H1>, <H2>, <H3>, <H4>, <H5>, <H6>


Long answer type questions-

Q1. Explain the purpose of <HTML> and <BODY> tags.
Ans. The <HTML> tag tells the web browser that the text contained between <HTML> and </HTML> is a web page and can be viewed using a web browser.  
The <BODY> tag tells the web browser that the text contained between <BODY> and </ BODY> tags is to be shown on the web page. 
Q2. What are the rules required for writing HTML tags?

Ans. The rules for writing HTML tags are: 

  • Container tags should always be closed properly. 
  •  Values given to the attributes should be enclosed within the double quotes. 
  •  Tag name should not contain spaces. 
  •  There should be no spaces between < and > in a tag. 
  •  Tags must be nested correctly

Q3. What is the difference between <BR> and <HR> tags?
Ans. <BR>tag is used when you want to start a new line, but do not want to start a new paragraph. This means that you want your text to come in next line without leaving a blank line in between. This tag forces a line break wherever you will place it. 
Whereas <HR> tag is used when you want to divide your web page into different sections. It is also used when you want to draw a line between two paragraphs.

Comments

Popular posts from this blog

Class 9 Part B Term 2

class 6 Term2

NCERT GRADE 10